Ergonomiczna kuchnia – jak zaplanować wnętrze?
W pełni funkcjonalna, ergonomiczna kuchnia to kuchnia, która pozwala nam na wygodne poruszanie się, przygotowywanie potraw oraz przechowywanie wszelkich produktów i sprzętów.
Jednym z najważniejszych aspektów aranżacji kuchni jest zwrócenie uwagi na właściwe ułożenie poszczególnych elementów. Kolejność blatów, zlewozmywaków, sprzętu AGD i szafek musi odpowiadać procesowi przygotowania żywności.
- Pierwszym elementem jest przestrzeń magazynowa: spiżarnia, szafki, cargo i lodówka.
- Następnie należy wyznaczyć miejsce do wykładania wyjętych przez nas produktów.
- Kolejnym elementem jest strefa zmywania, w której myjemy produkty potrzebne do przygotowania potraw.
- Tuż za zlewem warto umieścić blat roboczy, abyśmy mogli wygodnie przygotowywać posiłki: kroić, siekać, mielić.
- Następnie przygotowany produkt musimy poddać obróbce cieplnej, dlatego najlepiej umieścić w tym miejscu płytę grzewczą i piekarnik.
Przy wyborze mebli kuchennych należy nie tylko brać pod uwagę wygląd, ale także zwracać uwagę na ich odpowiednie wymiary: wysokość, głębokość, szerokość. Standardowy zakres głębokości szafki dolnej to 55 cm do 60 cm. Wysokość blatu powinna być dostosowana do potrzeb mieszkańców: ich wzrostu, rodzaju pracy, jaką będą wykonywać oraz ich preferencji. W większości przypadków blat montowany jest na wysokości od 85 cm do 95 cm.
Najlepsza odległość między szafką górną a stołem warsztatowym wynosi od 55 cm do 60 cm. Wybierając szafkę kuchenną, warto skorzystać z dużej ilości szuflad, dzięki którym będziemy mogli wyciągnąć niezbędne narzędzia. Jeśli nasza kuchnia jest mała, warto zastanowić się nad rezygnacją z górnych szafek kuchennych. Zabieg ten sprawi, że wnętrze będzie wyglądało na bardziej przestronne. Optyczne powiększenie przestrzeni zapewni nam zastosowanie przedszkolnych frontów kuchennych z subtelnym podświetleniem.
Wybierając krzesło kuchenne, należy wziąć pod uwagę rodzaj stołu oraz wysokość blatu. Standardowa wysokość stołu to 70 do 73 cm. Jeśli zdecydujemy się na wybór blatu, przy którym ustawimy hokery, optymalnie będzie umieścić go na wysokości od 110 do 120 centymetrów.